Gesprekstherapie

Dit is de reguliere psychologische therapie, waarin je door middel van gesprek leert te reflecteren op jezelf en waardevolle inzichten krijgt in je gedachten, gevoel en gedrag. Deze inzichten zijn een onmisbare basis om te werken aan bepaalde patronen en te groeien als persoon. Er bestaan veel verschillende soorten gesprekstherapie en afhankelijk van jouw hulpvragen maken we de gesprekstherapie op maat voor jou. Voor meer informatie, zie kopje ‘Het proces’ onder praktische info.

Gesprekstherapie valt onder verzekerde zorg. Hiervoor heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts, voordat de intake plaatsvindt. Je facturen kun je vervolgens indienen bij je zorgverzekeraar. Check hier wat je terugkrijgt per zorgverzekeraar. Je eigen risico wordt sowieso aangesproken wanneer je gebruik maakt van zorg. Zoek het goed van tevoren uit, eventueel kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Het uitzoeken van het financiële plaatje hierin is op eigen verantwoordelijkheid.

  • Er wordt onderzocht wat de link is tussen je jeugd en je dagelijkse struggle met vastzittende patronen. Je gaat verschillende kanten van jezelf ontdekken, voelen wat je behoeften zijn en leren hier op een gezondere manier mee te gaan.

    Voor wie: matig complexe persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie of een laag zelfvertrouwen.

  • ACT is bedoeld om mensen te helpen meer in het moment te leven, flexibeler om te gaan met hun gedachten, gevoelens en meer waardevolle keuzes te maken. Het is niet zozeer gericht op het wegmaken van negatieve gedachten of gevoelens, maar deze meer op afstand leren ervaren met o.a. technieken uit de mindfulness.

    Voor wie: mensen met spannings- en burn-outklachten, depressieve klachten en verschillende angsten. Ook kan het bijvoorbeeld helpen als je een cirkel wilt doorbreken of over hindernissen in je hoofd heen wilt stappen (zoals bijvoorbeeld wel voor die baanswitch gaan, die nieuwe hobby oppakken of toewerken naar een droom).

  • Inzicht krijgen in je gedachten, gevoel en gedrag en hoe die samenhangen. Met CGT kun je leren niet helpende gedachtenpatronen op te sporen en te zien hoe deze niet helpend gedrag in stand houden. Het doel is met behulp van helpende gedachten en helpend gedrag jezelf meer te kunnen reguleren en sturen.

    Voor wie: mensen met (milde) depressieve klachten, angstklachten, (milde) dwangklachten. Verder kan het ook helpen bij stress, burn-out en slaapproblemen.

  • EMDR is een vorm van traumabehandeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van oogbewegingen, maar ook andere vormen van werkgeheugenbelasting. Hierdoor wordt het natuurlijke verwerkingsproces geactiveerd, de emotionele scherpte gaat van een herinnering af en hierdoor komt er ruimte vrij voor herstel.

    Tijdens de intake wordt gekeken welke vorm(en) van traumabehandeling het best passend zijn.

  • Imaginaire exposure is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Het betekent jezelf in gedachten opnieuw blootstellen aan een nare herinnering met als doel dat de angst voor de herinnering vermindert.

    Tijdens de intake wordt gekeken welke vorm(en) van traumabehandeling het best passend zijn.

  • Rescripting is het herschrijven van een traumatische gebeurtenis in gedachten. Het doel is in verbeelding zorgen voor de behoeften van je jongere zelf.

    Tijdens de intake wordt gekeken welke vorm(en) van traumabehandeling het best passend zijn.

Movement is a medicine for creating change in a person’s physical, emotional and mental states. - Carol Welch